Vi träffar Petter Flink, CEO/Founder på Due Compliance, och får höra mer om vad tjänsten handlar om och bl a hur man får en bättre regelefterlevnadskoll med verktyget Due Compliance. 

Berätta om Due Compliance och vad denna tjänst handlar om?

Under mina 17 år på advokatbyrå saknade jag bra verktyg för att ta in och registrera nya klienter och ärenden på ett smidigt och Compliant sätt. Särskild brist upplevde jag avseende Jävs-/konfliktkontroller, penningtvättskontroller/riskbedömningar men brottades även den omständliga processen med att få in rätt klientuppgifter och registrera dessa i allsköns olika system och listor.

För två år sedan satte vi fyra grundare oss ner och beslutade att bygga just sådana verktyg som vi saknat.

Har ni alla på företaget en bakgrund från advokatbranschen?

Hälften, dvs. jag själv som varit allt från Compliance Officer till CIO på tre olika byråer och Milan Vujic som varit IT chef på en ledande advokatbyrå och även på en dito revisionsbyrå. Vår solida styrelseordförande är jurist men har istället lett och drivit liknade bolag under sin karriär och vår utvecklingschef är rätt och slätt en grymt kompetent systemutvecklare med bakgrund från bland annat finansbranschen. Våra olika professionella och privata bakgrunder har visat sig vara en väldigt lyckad mix, man ska inte vara för lika, olikhet föder kreativitet.

Vad tror du är den stora utmaningen för dom flesta företagen idag när det gäller att hantera penningtvättskontroll?

Det är helt enkelt ett rätt komplext regelverk som inte är helt lätt att efterleva. Regelefterlevnad ger ju inte heller några direkt ökade intäkter men är förenat med en stor risk om man ej följer reglerna. Många ser penningtvätt som ett stort samhällsproblem och vill gärna göra rätt men de vet inte riktigt hur.

Senaste åren har präglats av penningtvättsskandaler och antalet anmälningar av penningtvätt har ökat rejält. Vad tror du detta beror på? 

De stora skandalerna som vi hittills sett grundar sig till syvende och sist i bankernas vinstintresse, girighet och naivitet. De har många gånger varit väl medveten om att de varit ut i grå/svartzoner men valt att strunta i detta då de feta vinsterna varit så uppenbara.

Kan er produkt leda till en bättre regelefterlevnadskoll och öka antalet anmälningar?

Absolut, jag är mycket stolt för att det redan är drygt 30 byråer som använder våra verktyg och vet att det underlättar deras regelefterlevnad. 

Hur ser er framtidsplaner ut med företaget?

Vi har massor kvar att göra i Sverige och strax lanserar vi en heltäckande nordisk tjänst, Due AML Nordics, som vi hoppas ska tas väl emot i våra grannländer. Därefter väntar lansering i Europa av vår internationella tjänst Due AML International som vi tagit fram i samarbete med Dun & Bradstreet.

 

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.