Berätta om Safello som är Sveriges ledande kryptomäklare?

Safello är Sveriges ledande kryptomäklare med 10 års erfarenhet av handel med digitala valutor. Över 300 000 svenskar använder vår plattform för att säkert och enkelt växla, investera och förvara kryptovalutor. Hos Safello kan du investera som privatperson, aktiebolag eller handelsbolag. Vi erbjuder trygg och säker inloggning med BankID, snabba betalningar via Swish, utbetalningar via en svensk bank och förvaring i en plånbok som bygger på branschledande teknik. Sedan 2013 har Safello agerat som en säker brygga mellan ekosystemet för virtuella valutor och det traditionella finansiella systemet. Safellos filosofi handlar om att vara en safe fellow i kryptovärlden. Det genomsyrar allting vi gör och har resulterat i Sveriges ledande plattform för kryptohandel. Safello är registrerade hos Finansinspektionen sedan 2013. 

Du är utbildad jurist och arbetade under skoltiden på Carnegie och därefter som affärsjurist på Avanza och för att idag ett par år senare arbeta som COO på Safello. Berätta mer om din karriärresa hitintills och din roll på Safello?

Arbetet som jurist inom finansbranschen, och då särskilt affärsjurist, var givande och gav mig en bra grund och förståelse för hur värdepappersmarknaden fungerar rent generellt och de krav som ställs på ett bolag under tillsyn av Finansinspektionen. Rollen på Avanza var bred, med affärsutvecklingsfrågor inom bank, fond och värdepappershandel – vilket passar mig som inte är någon specialist. Jag trivs att arbeta brett, se saker från olika perspektiv, kombinera affärsanalys och ny innovation med kundens behov för att skapa bra produkter- och självklart inom regelverkens ramar. Det har alltid varit viktigt för mig att få fortsätta dra nytta av min legala kompetens, även när jag har bytt till en operativ ledarroll. I min roll som COO på Fondab arbetade jag mycket med regulatoriska frågor och corporate governance till exempel.  Jag har ett driv inom affärsutveckling, ledarskap och innovation varför det kändes naturligt att inte stanna i rollen som jurist. Jag hade inte tänkt att jag skulle arbeta med krypto fram tills för ett och ett halvt år sedan även om det har varit ett privat intresse för mig under flera års tid, men nu känns det som ett av de mest självklara områden att verka inom om man vill kombinera finans, ny teknik och innovation. Själva karriärresan har jag inte reflekterat över så mycket, den har nog precis bara börjat. Jag tror att jag har varit öppen för förändring, förstått vad som är mina styrkor och svagheter och sedan vågat byta bana när tillfället uppenbarat sig. Det är ju alltid en risk att byta jobb, man behöver inte få det bättre utan tvärtom kan det faktiskt bli mycket sämre än vad man tänkt. 

Min roll som COO på Safello innebär ansvar för att leda den operativa verksamheten mot våra mål, bidra till tillväxt, affärsutveckling och att exekvera vår strategi. Kryptomarknaden är öppen 24/7, 365 dagar om året och är under ständig förändring. Det är innebär ett högt tempo i en volatil marknad som aldrig stänger och en dag sällan blir exakt som man planerat, så det är viktigt att trivas och även komma ihåg att ha kul på jobbet. Rollen i sig är varierande och bred vilket passar mig med ansvar för team som bland annat HR, support, operations och marknad- och kommunikation. Samtidigt drar jag fortfarande drar nytta av mina legala kompetenser. Kryptomarknaden kommer under 2024 bli reglerad (EU’s MiCA-förordning) och vår verksamhet kommer då bedrivas under tillsyn av Finansinspektionen. Redan nu arbetar vi med att anpassa verksamheten till kommande reglering för att enkelt implementera de krav som den nya förordningen ställer på oss. Utöver implementering av förordningen så kommer jag i min roll som COO i kontakt med andra legala frågor som till exempel avtalsgranskning, penningtvätt och GDPR, varför juridiken utgör en bra grund för mig. 

Hur ser du på attityden och inställningen i samhället till kryptohandel?

I Sverige finns en nyfikenhet, framförallt på tekniken – men den generella inställningen är ganska negativ vilket är synd. Man pratar om kryptovalutor och förknippar den med kriminalitet, penningtvätt och att det är dåligt för miljön. Det många inte förstår eller har kunskap om är att det är mycket enklare att spåra transaktioner på blockkedjan varför krypto på många sätt är mer säkert ur ett AML-perspektiv än fiatvalutor (som är fungibla). 

Vad är det absolut bästa med ditt jobb och Safello som bolag?

Det bästa med Safello är kulturen inom bolaget, den är inkluderande, vänlig och framåtsträvande. Eftersom det händer mycket nytt hela tiden är vi som team därför alltid är agila och har en förmåga att anpassa oss. Efter FTX-krashen utvecklade vi en ’proof of reserves’ sida på mindre än fem dagar till exempel. Det jag uppskattar mest med mitt jobb är den härliga energin i teamet, alla är fantastiska! 

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.