Sharp Recruitment & Consultants träffar denna vecka Carl Svensson, CFO på Securitas Sverige AB, och pratar bl.a. om hur man blir en framgångsrik CFO, samarbetet med VD, vad är nästa steg att ta efter CFO rollen och hur det är att söka nya jobbutmaningar och mycket annat smått och gott.
Berätta om din nuvarande roll som CFO på Securitas Sverige AB?
Sedan augusti 2019 är jag CFO för Securitas Sverige, vilket innebär ett finansiellt ansvar för all Securitas verksamhet inom Sverige. I Sverige har vi 10 000 anställda och omsätter 5,3 miljarder kronor. I organisationen som jag ansvarar för ingår redovisningsekonomer och controllers.
Vad tycker du utmärker Securitas Sverige som arbetsplats och arbetsgivare?
Det som först slog mig när jag började på Securitas är det stora affärsmannaskap som genomsyrar hela organisationen. Många är vana att driva sin affär och känner ett stort ansvar för resultatet, det skapar en entreprenöriell anda även om vi är ett stort företag. Att vi ingår i en global organisation är också utmärkande, det gör att vi kan ligga i framkant på den tekniska utvecklingen och också att vi har en god förmåga att tillgodose våra globala kunders totala säkerhetsbehov.
Det finns en stor stolthet i att arbeta för Securitas, jag tror att det kommer av väktaryrkets karaktär och det ansvar vi tar i samhället. Många stannar länge inom Securitas och det är inte ovanligt att man har haft flera olika roller och gjort karriär inom bolaget – det finns även en rörlighet mellan länder och mellan koncernbolaget och Sverigebolaget. Det är bra och jag menar att det gör oss till en mer attraktiv arbetsgivare.
Du inledde din karriär på KPMG och Transaction Services, där du arbetade med Financial Due Diligence och även Corporate Finance och M&A. Med den erfarenheten i bagaget anser du att det är en bra skola att vandra för att nå dit där du är idag?
För mig var Transaction Services den bästa skola man kan ha. När du som junior arbetar med due diligence gör du djuplodande finansiella analyser i många olika bolag i många olika branscher. Du lär dig från grunden och du lär dig att arbeta i ett högt tempo och med hög noggrannhet. Du jobbar alltid mot en deadline och du kommunicerar, illustrerar och presenterar din analys. Den samlade kunskap som du får tillgång till hos ”Big four”-bolagen finns ingen annanstans.
Var det något specifikt som gjorde att du valde att lämna konsultrollen efter cirka sju år på KPMG?
För mig var det främst att jag ville få mer långsiktighet i mitt arbete. Att jobba i korta projekt kan vara väldigt kul, men med tiden kom känslan av att jag ville kunna följa upp mitt arbete och även arbeta mer strategiskt. Jag hjälpte företag att göra affärsplaner, men jag fick inte vara med och genomföra dem. Jag hjälpte företag att köpa verksamheter, men när mitt jobb var klart kände jag att jag ville vara kvar och se vad som hände med de förvärv som vi hade jobbat med.
I samband med att du började arbeta på MTR Nordic Group och därefter MTR Pendeltågen, där du sedan blev ansvarig CFO för en verksamhet med över tusen anställda, berätta mer om den resan och vilken erfarenhet du tog med dig därifrån in i ditt nästa jobb?
På MTR arbetade jag initialt som business controller med särskilt fokus på affärsutveckling och nya affärer. En ganska blandad roll som både innebar att göra MTR’s månads- och kvartalsrapportering till koncernbolaget i Hongkong, och att driva projekt inom stadsutveckling och utbyggnad av tunnelbanenätet. Så småningom bildades en affärsutvecklingsavdelning som bland annat fick uppgiften att starta ett kommersiellt tågbolag på den nyligen avreglerade tågmarknaden i Sverige. Jag blev ansvarig för den finansiella modellen och ingick i ett team om tre personer som byggde upp det som blev tågbolaget MTRX. En oerhört lärorik tid där jag var med och förhandlade om bygget av en ny tågdepå, deltog i att ordna finansiering för sex nya tåg och framförallt övertygade Hongkong om att detta var en bra idé.
Innan MTRX startade sin drift gick jag över till att vara finansiellt ansvarig för MTR’s anbud på pendeltågstrafiken i Stockholm. Ett enormt anbudsarbete som pågick i ett och ett halvt år och innefattade ett team om upp till trettio personer. Upphandlingen var värd 30 miljarder kronor i total omsättning och när vi vann den blev jag CFO för det nystartade bolaget som skulle ta över driften ett år senare. Nu fick jag möjlighet att bygga upp en finansorganisation från grunden, och dessutom möjlighet att leverera på en affärsplan som jag själv hade varit med och tagit fram. Precis det som jag hade saknat när jag var på KPMG.
Lärdomarna från att starta upp ett bolag som blev stort över en natt när vi tog över pendeltågsverksamheten och all dess personal, och sedan att driva detta bolag under de kommande åren är många. Erfarenheten är ovärderlig och jag tror att jag under några snabba år fick genomföra moment som man normalt gör under ett decennium i ett moget bolag.
Hur blir man en framgångsrik CFO?
Som CFO behöver du en ganska bred repertoar. Jag skulle säga att många framgångsrika CFO’er är generalister snarare än specialister. Du behöver både ha kontroll på detaljerna och kunna lyfta blicken och se helheten. Sedan behöver du kunna kommunicera och förmedla ett budskap, både till en styrelse och till din organisation. Jag tycker ofta att det handlar om att berätta en story, antingen om det som har varit eller om det som kommer att komma. Du hamnar alltid i att antingen förklara ditt resultat, eller din affärsplan.
Receptet för att bli en framgångsrik CFO tror jag är samma recept som för de flesta roller; se till att du har koll på det du håller på med; se till att jobba med något du brinner för; och se till att omge dig med riktigt duktiga människor.
Sedan är samspelet med VD väldigt viktigt. Alla VD’ar som jag har jobbat med är väldigt drivna optimister som ser affärsmöjligheter i allting. Som CFO blir din roll att utmana och att vara realist. Med realist menar jag inte NEJ-sägare. Med realist menar jag att det är din uppgift att ta fram en faktabaserad analys som stöd till de beslut som tas, i syfte att minimera risk och se till att alla beslut är välgrundade.
Som CFO är du ofta ett bollplank till den övriga ledningen, därför är det viktigt att du har en bred förståelse för alla delar av verksamheten. För att vara ett framgångsrikt bollplank behöver du vara med lite överallt och få information om allt som händer i bolaget.
Du var relativt ung när du fick din första CFO roll med det sagt så har du kommit långt på ganska så kort tid. Finns det något naturligt nästa steg att ta efter CFO rollen?
Det finns många olika steg att ta. Bredden i rollen gör att man kan välja vilken väg man vill gå. Det är relativt vanligt att ta steget till VD eller till en mer operationell roll som COO. Under de senaste 20 åren har CFO-rollen förflyttats från en mer redovisningsfokuserad till en mer strategiskt operationell roll. Det gör att gränserna mellan rollerna har suddats ut. Om man istället vill fortsätta att utvecklas som CFO så är både börsnoterade bolag och private equity-ägda tillväxtbolag intressanta utmaningar.
Att byta jobb är inte lätt, det kräver engagemang, tid, tålamod och mycket mer. Hur ser du på att söka jobb, är det nyttigt och är det något man bör göra hyfsat kontinuerligt för att ”hålla i gång” sitt CV?
Jag tror att det är bra, inte minst för att träna på intervjusituationen och på att beskriva sig själv och formulera sina tankar kring egen utveckling och ambition. Det är inte alls dumt att konkurrensutsätta sin nuvarande situation, även om man trivs där man är. Om inte annat så kan man få det bekräftat att man är på rätt ställe.
Sedan behöver du inte byta arbetsgivare för att byta jobb. Jag har haft relativt få arbetsgivare men flera olika roller.
För en nyexaminerad ekonom som har siktet inställt på att en dag bli CFO på ett noterat bolag. Vilket är ditt bästa råd du kan ge den personen?
Försök att få vara med i så många sammanhang som möjligt för att lära dig så mycket som möjligt om helheten. Om du jobbar som junior controller och sammanställer siffrorna till en affär, försök få vara med på kundbesöket eller på förhandlingen. Även om du bara är där och lyssnar så kommer du att lära dig massor. Be om att få vara med när din CFO presenterar de analyser som du har hjälpt till med, när du hör vilka frågor som kommer från VD eller styrelse så kommer du också förstå hur du ska utveckla din analys till nästa gång. Häng på juristen och läs avtal, att förstå juridiken i ett bolag kommer att hjälpa dig mycket. Men framförallt; se till att alltid ha gjort din hemläxa och ha stenkoll på siffrorna – det är så du kommer att bli upptäckt.
Våra publikationer
2024-06-18
|
Categories: Artikelarkiv, Undersökningar & rapporter2024-06-18
Categories: Artikelarkiv, Undersökningar & rapporter
2024-03-08
|
Categories: Artikelarkiv, Undersökningar & rapporter2024-03-08
Categories: Artikelarkiv, Undersökningar & rapporter
Kontakt:
Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08-41 09 98 00, maila info@sharprecruitment.se, eller fyll i formuläret: