Denna vecka tar vi en digital fika med Matteus Özer som går sista terminen på juristprogrammet vid Stockholms Universitet. Idag arbetar han deltid som researcher på Gernandt & Danielsson samt har arbetat som sommartrainee på Mannheimer Swartling och även hunnit med att vara utbytesstudent på Queen Mary University i London. Vi ville höra mer om hans tankar och funderingar kring karriärdrömmar och framtida jobbmöjligheter.
Inom kort kommer du att bli klar med din juristexamen på Stockholms Universitet. Berätta, hur går tankarna kring framtida jobbmöjligheter och vilket juridikspår vill du ge dig in på?
För egen del har siktet i princip alltid varit inställt på det affärsjuridiska spåret och då på byrå. Så har det varit ända sedan första terminen och nu nästan fyra år senare börjar det äntligen bli dags. Även om det i sig är oerhört brett och trots en ringa erfarenhet har jag ändå lyckats bygga upp en liten försmak för transaktioner och aktiemarknadsrätt. Vidare tror jag att man behöver arbeta brett först och testa på lite olika områden innan man bestämmer sig för vilket spår man sedan väljer att specialisera sig inom.
Som juriststudent anser du att man ges chansen att se vilka jobbmöjligheter man har när man avslutat sina studier? Dvs, marknadsför sig arbetsgivarna bra och vad kan du sakna kring den delen?
Lite både och. Majoriteten av studenter har nog i vart fall mot slutet av utbildningen en någorlunda uppfattning om vilket håll man lutar mot, exempelvis humanjuridik eller affärsjuridik. Mycket beroende på vad för typ av juridik man har fallenhet för. Men rättsområden bakom skolbänken kan ibland vara lite svåra att översätta till möjliga karriärvägar. Compliance är ett klockrent exempel. Ett ord få har stött på under utbildningen men som sysselsätter mängder av jurister inom vitt skilda områden ute i näringslivet. Däremot tycker jag att arbetsgivare, oftast affärsjuridiska byråer, är fantastiskt engagerade i juriststudenter och bjuder in till massvis med events, workshops, seminarium m.m. för att informera och berätta om sin verksamhet och vad deras jurister faktiskt arbetar med dagligen, även om det ibland kan vara lite svårt att se ”bakom fasaden”. En känga kan istället riktas mot utbildningen som, enligt min mening, ibland saknar en praktisk anknytning även om det skiljer sig mycket mellan olika kurser. Men överlag har juriststudenter ganska bra koll på vad man vill arbeta med och bara man funderar på det och ser sig omkring lite så finns möjligheterna där. Majoriteten av studenter har också mot slutet av utbildningen kommit i kontakt med något som man brinner lite extra för. Det kan vara allt ifrån ett rättsområde, en arbetsgivare, en bransch eller ett syfte med sin juristgärning.
Hur tänker du kring hela Corona situationen, påverkar det juriststudenters kommande jobbsökande och är det något som det pratas mycket om bland dina studentkollegor?
Precis som alla andra ute i samhället är detta inget som går någon obemärkt förbi. Självklart påverkar det även oss juriststudenter som precis ska ut i arbetslivet. Frågan är bara på vilket sätt och hur länge det gör det. För egen del och för många andra som har siktet inställt på affärsjuridisk byrå så har det självklart en stor påverkan om företag till klienter helt plötsligt pausar eller ställer om hela sin verksamhet. Men jag tror ändå att byråer och andra arbetsplatser kommer att fortsätta nyanställa, kanske i mindre omfattning än tidigare. De vet lika mycket som alla andra att när det väl drar igång igen, för det kommer det att göra, så vill man också stå redo med kompetenta medarbetare. Samtidigt kommer juridiken in i nästan allt och oavsett konjunkturläge kommer det alltid finnas ett behov av juridisk kunskap på ett eller annat sätt. Bland mina närmsta vänner och studentkollegor som vill jobba med straffrätt så är de nog lite mindre oroliga, människor kommer förmodligen alltid att begå brott.
Jurister är fantastiskt duktiga på att sätta upp mål kring sin egna karriär om vad man ska uppnå. Hur tänker du kring att uppnå ditt drömjobb?
Det är nog ganska allmänt känt att jurister är en grupp människor med starka ambitioner. Det syns redan på juristprogrammet. Jag tror starkt på att man först verkligen måste hitta det man genuint älskar att göra, vilket kan vara svårt nog. När man väl gjort det och bestämt sig för att satsa helhjärtat på det, vad det än må vara, är det bara en tidsfråga innan man kommer dit man vill! Det kan låta klyschigt men faktumet är att allt man kommer göra på vägen dit inte kommer att vara en dans på rosor. Därför gäller det att hela tiden hålla eyes on the prize och motivera sig själv genom tuffa perioder, precis som under påfrestande tentatider. Därtill tror jag det lönar sig att omgärda sig med kollegor som man faktiskt trivs att arbeta med. Har man inte kollegor som det är roligt att arbeta med kan man nog aldrig ha ett drömjobb och det vet man inte förrän man har testat.
Vad är ditt drömjobb och hur ska du nå dit?
Bra fråga! Precis som jag nämnde tidigare så gäller det att först hitta det man älskar att göra och därefter lägga ner tiden på att nå dit. Med en förhållandevis begränsad arbetslivserfarenhet har jag inte riktigt bestämt mig än vad det exakt är som jag vill jobba med. Allt jag vet är att det är ute i näringslivet som jag trivs bäst och att det är på byrå jag vill jobba. I vilken kapacitet det sedan blir återstår att se.
Har du behov av att rekrytera alternativt tillsätta en konsult inom Legal, AML, Risk, Compliance eller Tax?
Hör av dig till Ron Cohen för att höra mer om hur vi kan lösa ditt behov.
Ron Cohen: 073 518 51 88 alternativt
ron.cohen@sharprecruitment.se
Nyheter
Kontakt:
Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08-41 09 98 00, maila info@sharprecruitment.se, eller fyll i formuläret: