Denna vecka träffar vi Richard Wachtmeister, Chief Legal Officer på stoEr, och pratade bl.a. om fördelar med att ha legal och compliance med från start när man kör igång en ny verksamhet.

Efter att du hade avslutat dina juriststudier så började du arbeta på ODIN Fonder som bolagsjurist, ganska ovanlig start på karriären för en jurist? Tycker du det finns fördelar vs nackdelar med vilken typ av arbetsplats man inleder sin juristkarriär på?

Absolut, en egen start kan ge en bra skjuts i karriären. Har man även turen att hamna i en bransch som man vill jobba inom är det ett perfekt tillfälle att se till att lära sig hur den fungerar från insidan. God branschkännedom och insikt i affären är alltid värdefullt i juristrollen. Det kan vara svårt att komma in på bolagstjänster som student så ett tips är att titta på föräldravikariat.

Min start som bolagsjurist på ODIN Fonder blev en språngbräda för min karriär. Jag fick direkt mycket ansvar och jag hade dessutom förmånen att få arbeta nära en riktigt bra VD. VD:n hade höga förväntningar på mitt arbete och inkluderade mig fullt ut i affären. Vi blev snabbt ett bra team och det gjorde att jag tidigt fick god känsla för affären och kunde skapa värde som bolagsjurist. Får man den chansen tror jag att man tar ett rejält kliv i karriären. Det tar annars några år innan man blir involverad i affärer på samma sätt som t.ex. biträdande jurist på advokatfirma.

Efter ODIN Fonder började jag i DLA Pipers financial services grupp. Där hade jag stor nytta av mina erfarenheter från finansbranschen och som bolagsjurist. Att ha börjat som bolagsjurist gjorde mig till en mer klientorienterad advokat eftersom jag alltid var fokuserade på affären och vilka affärsmål klienten eftersträvade.

Idag arbetar du på stoEr och har varit med från starten mer eller mindre, berätta gärna lite mer om er verksamhet och din roll som Chief Legal Officer?

Jag ser mig själv lika mycket som affärsutvecklare och entreprenör, som jag ser mig som Chief Legal Officer på stoEr. När jag hoppade på stoEr var vi ett litet team på fyra och en powerpoint. Sedan dess har vi skapat bolånesystem till kreditgivare som gör bolån säkra, snabba och smidiga genom att digitalisera och automatisera hela bolåneprocessen. Vi har kortat ner processen från veckor till att handla om minuter. Vinsten är stora kostnadsbesparingar för våra kunder i form av effektivisering samtidigt som konsumentupplevelsen för låntagarna blir något helt nytt. Med vårt system kan konsumenterna sköta allt runt sin bolåneaffär via mobilen och slippa besöka bankkontor eller sitta i onödiga telefonköer.

I stället för att varje kreditgivare ska innovera, drifta, utveckla, kravställa och rekrytera nödvändig kompetens så delar våra kunder på stoErs resurser i vårt SaaS-erbjudande. Det skapar skalfördelar för våra kunder och oss, samtidigt som modellen också gör att vi ständigt vidareutvecklar produkterna. Vi ligger rätt i tiden då vi är mitt i ett trendskifte med ökad efterfrågan på SaaS för att kreditgivarna ska kunna ta stora produktkliv samtidigt som de vill ha kostnadsfokus.

Förutom att ha ett riktigt skickligt engineering- och product-team så krävs det väldigt mycket juridik och compliance för att utveckla våra tjänster. Våra kunder står under tillsyn från Finansinspektionen och har att följa ett omfattande regelverk och hanterar en stor mängd personuppgifter. Eftersom vi är en outsourcingleverantör måste vår leverans möta samma lagar, regler och krav som gäller för våra kunder.  Min roll är att tillsammans med vår grymma compliance officer och dataskyddsexpert Lina Williamsson att kravställa och se till att allt vi har kodat följer kraven samtidigt som det finns utrymme för våra kunder att anpassa systemet efter respektive verksamhet. En annan del av arbetet har varit att bygga bolaget till den moderna outsourcingleverantör som vi är idag och som proaktivt möter de externa kraven våra uppdragstagare har. Det har varit spännande att få allt att hänga ihop; teamet, produkterna, bolaget, kunderna, underleverantörer, affären och såklart juridiken.

Tillsammans har vi inte bara skapat några av marknadens absolut modernaste produkter utan vi har även byggt vårt bolag. Alla i teamet är ansvariga för sina områden och att utveckla sin verksamhet runt bolagets gemensamma mål och produkter. Det gör att vi alla arbetar mot samma mål och bryter ner de silos som annars kan uppstå mellan avdelningar. Det är en riktigt rolig resa.

Som jag har förstått det så har ni haft legal och compliance på plats från och med starten av verksamheten, vilka fördelar ser du att man som fintechbolag ska ha legal och compliance på plats från början?

Vid sidan om affärsidén och teamet var det en avgörande faktor till att jag hoppade på stoEr. Att bygga upp en legal och compliance funktion som en del av en affärsidé istället för att upprätta den reaktivt har varit en väldigt utvecklande utmaning. Det som har varit tacksamt är att allt vi gjort i legal och compliance har varit lika nödvändigt som själva utvecklingen för våra kunder. Timingen att vi startade bolaget kort innan GDPR trädde ikraft gjorde också att vi kunde ta in den dimensionen på ritbordet från början och verkligen har fått jobba med privacy-by-design i praktiken. Legal, compliance och dataskydd har varit självklara delar i alla beslut vi fattat och inverkat på alla vägval vi gjort från första dagen. Vi har några, vad vi förstår, unika digitala lösningar för att möta bl.a. GDPRs krav.

stoEr är ett B2B fintechbolag och vi måste se lite annorlunda på risk och compliance än vad ett B2C kan göra. I egenskap av outsourcingleverantör så kan inte våra uppdragsgivare köpa en tjänst som har stora inneboende legal- eller compliancerisker. Därför är legal och compliance en del av vår SaaS-leverans. Våra system måste kunna anpassas efter våra kunders interna riskprofiler. Det gör att vi har jobbat mycket med att kravställa på vårt system så att grunderna är inbyggda, men det är enkelt att anpassa till kundens unika riskprofil. Det uppskattar våra kunder och där hör vi att vi sticker ut jämfört med våra konkurrenter.

I höstas höll vi ett event på Sharp Recruitment & Consultants om vad som händer efter att man varit chefsjurist, om vad som är nästa steg och utmaning i karriären efter att jag varit ansvarig för en juristfunktion, är det tankar som cirkulerar hos dig också?

Jag trivs väldigt bra i min nuvarande roll. Det finns fortfarande mycket att utveckla med juristfunktionen i takt med att vi växer samt kvar för mig att förverkliga på stoEr. Rent allmänt tänker jag att det viktiga för mig är utmaningen när jag väljer ett nytt jobb och den kan komma i olika former. Min känsla är att det finns många juristfunktioner att starta eller kanske vara med att förändra. Så brist på utmaningar för chefsjurister ser jag inte själv. Sedan har jag en helt annan tanke, att någon gång i min karriär ska testa att ta klivet helt över i affären.

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.