”Det krävs mycket mer för att driva och utveckla ett företag än att bara göra en korrekt juridisk bedömning”

Sharp Recruitment & Consultants träffar Ylva Wessén, Vd & koncernchef på Folksam, och vi pratade bl.a. om hur man går ifrån den traditionella juristbanan för att nå en annan chefsposition samt jämställdhetsfrågor.

Ylva, efter avslutade juriststudier så inledde du din karriär med att sitta ting vid Skövde Tingsrätt och sedan blev det ett par år på Advokatfirman DLA Nordic (numera DLA Piper). Berätta, varför gick du inte mot partnerskap på byrån?

Jag trivdes bra på DLA och arbetade med intressanta klienter och med spännande uppdrag. På advokatbyrån fick jag vara med i sammanhang som jag tidigare inte haft någon erfarenhet av, vilket var oerhört lärorikt. Det blev hela sju år på byrån innan jag lämnade för Folksam. Visst hade jag kunnat stanna på DLA och sikta på ett partnerskap men jag kände inte att jag då hade det externa nätverk som trots allt krävs för att arbeta på en affärsjuridisk byrå. Ackvisition är en viktig del i uppdraget som advokat och jag var mer en utpräglad specialist inom affärsjuridik på den tiden. Att jag gick till Folksam var för att jag ville jobba för ett bolag som var en samhällsaktör och vars värderingar jag delar. Den ömsesidiga bolagsformen står för värden som skapar kundnytta samtidigt som bolaget kan bidra till samhällsnytta i stort.

Sedan 2007 har du arbetat på Folksam där du började som försäkringsjurist och därefter verkar det som att du har testat på en mängd olika roller inom organisationen. Och idag sitter du som Vd och koncernchef. Hur lyckas man gå ifrån den ”klassiska” juristbanan och ta sig dit du är idag?

Under mina yrkesår har jag haft chefer och uppdragsgivare som sett mig och givit mig förutsättningar att bli bättre och utvecklas. Det har varit avgörande för att jag har kunnat bygga upp erfarenhet och ett självförtroende som jurist och yrkeskvinna. Men jag har också tagit vara på de chanser som jag fått – även om det känts läskigt och jag har fått sträcka mig en bra bit utanför min bekvämlighetszon.

Vi träffar jurister på löpande band i massa olika sammanhang vecka efter vecka och något som är väldigt tydligt är att dom flesta juristerna vi stöter på är relativt insnöade på att ha en 100% fokuserad juristkarriär. Oavsett om man sitter på byrå, bolag eller myndighet osv. När insåg du att det fanns andra möjligheter än bara att arbeta med juridiken? Anser du att juridiken är en bra plattform att ha för den roll du har idag?

I vart fall på min tid var juristutbildningen och efterföljande tingstjänstgöring fokuserade på att man skulle få en så djup kunskap som möjligt inom olika rättsområden för att kunna tillämpa juridiken. Det kräver sin insats från en juriststudent eller notarie varför det är inte konstigt att man som ung jurist är fokuserad på att fortsatt ha en traditionell juristkarriär. Det är många timmar, blod, svett och tårar som är investerade i den kunskapen.

Själv fick jag upp ögonen för andra möjligheter på Folksam. Det krävs mycket mer för att driva och utveckla ett företag än att bara göra en korrekt juridisk bedömning, men det är också det som är så spännande. Att vara jurist är en bra grund att stå på men det är samverkan mellan människor och olika kompetenser som får saker och ting att hända. I en koncern som Folksam får man vara ödmjuk inför hur lite man faktiskt kan åstadkomma ensam. Kollegorna är allt. Styrkan ligger i hur mycket vi kan åstadkomma tillsammans!

Dom jurister som faktiskt vill byta karriärbana och komma in i tex styrelserummet. Och arbeta ännu mer med affärsutveckling och ta andra chefsroller som ligger utanför juridikområdet. Vilka tips kan du ge dessa personer och vad dom bör tänka på?

Att alla vägar inte bär uppåt utan man måste kanske vara beredd på att ta ett steg åt sidan för att lära sig affären först. Att våga vara nyfiken och ta chanser. Och att stenhård juridisk argumentation mer hör hemma i en domstol där det finns professionella domare som ska bedöma argumenten. Inom företag och organisationer är sättet man framför argument på minst lika viktigt för att nå sina mål och vårda sina relationer.

Tidigare i år så utsåg Dagens Industri dig till näringslivets 17:de mäktigaste kvinna 2020 med bl.a. fokus om att stärka jämställheten. Hur känns det att få en sådan utmärkelse och hur arbetar du/ni med jämställdhetsfrågor inom Folksamkoncernen?

Jag blev glad och hedrad. Det är bra av Dagens Industri att sätta ljuset på behovet av ett jämställt näringsliv och det betyder att även andra ser vad vi gör för jämställdheten. Folksams vision är att ”Våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld”. En hållbar värld är en jämställd värld och för oss är det viktigt att allas potential kan användas till fullo. Men det händer inte av sig självt, utan vi har systematiskt satt upp mål som vi sedan följt upp. Genom att föregå med gott exempel kan vi också ställa krav på andra bolag som vi investerat i.

Lars Ericson, styrelseordförande för Folksam Liv, beskrev dig en artikel från förra året. Som att du är en doer, tydlig, modig och en teambuilder. Stämmer denna beskrivning tycker du och anser du att detta är egenskaper man bör ha för att bli en framgångsrik Vd?

Det är smickrande att få dessa omdömen. Att bygga ett lag är mycket viktigt för mig i mitt ledarskap och jag lutar mig mot min mina kompetenta medarbetare. Det är tillsammans som vi kan åstadkomma mycket!

Nyheter

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.