Denna vecka träffade vi Oscar Hållén, General Counsel på Klarna, på en snabb fika för att fråga hur det kommer sig att han blev jurist och vad som är det roligaste och mest utmanade i hans roll idag på Klarna samt hur han ser på konkurrensen inom fintech branschen.

 Var juristlinjen det självklara valet och vad är det absolut roligaste med att arbeta som jurist?

Innan jag påbörjade mina juridikstudier hade jag studerat statskunskap och arbetat i flera år. Under den perioden hade jag förmånen att stöta ihop med flera kloka personer som också visade sig vara jurister. Inspirerad av dessa framtonade juristlinjen som det självklara valet när jag ville ta nästa steg. Det absolut roligaste med att arbeta som jurist är de närmast obegränsade möjligheterna som erbjuds att få lösa klientens problem.

Hur kom det sig att du gick till Klarna och vad var det som lockade mest med rollen och bolaget?

 Jag hade tur och fick en fråga när det precis var rätt läge i mitt liv. Med bakgrund inom Regeringskansliet och statsrådsberedningen, advokatbyrå med transaktionsfokus och en period på ett private equity-bolag kändes det som självklart att gå till arbetsplats som så tydligt präglas av driv och passion på alla nivåer.

Vad är det bästa och mest utmanande med din roll som du har idag?

 Vare sig man vill eller inte tillbringar vi ju alla stora delar av dagen på vår arbetsplats, och det som framförallt skiljer en bra arbetsplats från en mindre bra är kollegorna. Med det sagt är det absolut bästa med min roll på Klarna möjligheten att brett få arbeta tillsammans med alla fantastiska kollegor. Bredden och djupen i kunnandet hos våra jurister och andra medarbetare är otrolig. Med nästan 90 nationaliteter representerade på 2700 medarbetare är det en fantastisk mångfald som få andra arbetsplatser kan erbjuda.

Det finns naturligtvis många saker som är utmanande med min roll. En mycket viktig uppgift är att säkerställa att vi anställer rätt personer samt utvecklar och utmanar de vi har. Det är en uppgift som tar en ansenligt mängd tid och energi men är helt rätt investering att göra.

Det pratas mycket om fintech och många nya spelare dyker upp på marknaden, känner ni av konkurrensen och hur tacklar ni den?

 Klarna är i dag aktiv på 17 marknader och vi lanserade i Australien i slutet av januari. Just Australien är en väldigt mogen marknad och vi räknar med att möta hård konkurrens från lokala aktörer. Med det sagt, tror jag att segraren blir den som levererar lösningar och tjänster som är relevanta för kunder och som löser deras problem och inte skapar nya. Där är vi väl positionerade på alla våra marknader. Överlag är konkurrens mycket viktigt för att alla aktörer ska tvingas förnya och förbättra sina produkter till förmån för kunden.

Du inledde karriären på en stor internationell advokatbyrå, White and Case, och idag arbetar du på ett företag med över 2000 anställda och som omsätter över 2 miljarder kronor, vad är nästa steg och utmaning i karriären för dig?

 Jag har blivit hånad (hjärtligt) av såväl kollegor som vänner för att jag från tid till annan sagt att jag tror på den berömda bananskalsmetoden. Here we go again… Jag trivs fantastiskt fint med mina grymma kollegor och har allt fokus på Klarna, så det är klart att det ska till något speciellt för att slå det. Vad – ja det får vi se!

Om Sharp Recruitment
Vi är en av Sveriges mest nischade och specialiserade byråer inom rekrytering och bemanning av jurister inom områdena Legal, Risk, Compliance och AML samt Tax. Vi erbjuder dig som kund att på ett strukturerat och kostnadseffektivt sätt hitta de främsta talangerna, oavsett dina krav. Att matcha rätt kompetens med rätt organisation kräver up-to-date branschkännedom och en förmåga att snabbt se ditt behov. Vi är stolta över vår erfarenhet, djupa kunskap och insikt om juristbranschen.

Kontakta gärna oss om du har rekryterings-eller bemanningsbehov eller bara vill ta en lunch för att diskutera dina behov.

 

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.