Att förlora viktig specialistkompetens när en medarbetare säger upp sig är både tufft och utmanade för både organisationen och för övriga medarbetare. Det ställer oftast till det för den dagliga driften och att ta in en konsult under en kortare eller längre period kan många gånger vara en bra lösning.

Ron Cohen, partner och rekryteringsansvarig för interims uppdrag på Sharp Recruitment, delar med sig om sina tips och svarar på de vanligaste frågorna han får från våra kunder om interimslösningar.

Hur ser trenden ut för interimslösningar för jurister?
– Vi ser mer och mer att företag vänder sig till oss dels för specialistkompetens, dels för att täcka upp för föräldraledighet, specialprojekt eller arbetstoppar.

Vad är skillnaden mellan att gå via er istället för en konsultbyrå/advokatbyrå/juristbyrå?
– Förutom att vi är väldigt konkurrenskraftiga när det gäller vår prissättning så är den främsta skillnaden att vi kan presentera flera olika konsulter där kunden har möjlighet att välja. En annan fördel är att våra konsulter oftast har lång arbetslivserfarenhet och arbetsgivare behöver därför inte lägga någon tid på att lära upp konsulten. Seniora jurister kan även snabbt sätta sig in i olika problemlösningar och se både risker och möjligheter jämfört med en mer junior jurist.

Blir det inte väldigt dyrt att ta in en senior konsult?
– Faktiskt inte. En senior konsult är oftast mer effektiv och kan göra jobbet på kortare tid än exempelvis en junior jurist. Många gånger har vi konsulter som löser uppdraget på 70% istället för en heltidstjänst. Istället för att betala för en junior konsult från exempelvis en advokatbyrå kan Sharp Recruitment via vårt nätverk erbjuda en senior konsult för samma pris eller till och med billigare. En annan fördel med en senior konsult är möjligheten att nyttja konsultens arbetslivserfarenhet till att utveckla och förändra andra behov i organisationen.

Vad kostar det för mig att ta in en konsult?
– En mid-level till senior konsult kan ligga mellan ca 950 – 2500 kr/timme beroende på uppdragets längd och spetskompetens.

Hur snabbt kan ni få fram konsulter som kan vara på plats?
– Vi har ett stort nätverk och kan tillsätta relativt snabbt men inom 1 – 2 veckor kan vi presentera ett par olika alternativ och lösningar.

Hur kan en interimskonsult bli en mer hållbar lösning?
– Många gånger märker vi att när en kollega säger upp sig är en vanlig quick-fix att överlåta arbetsuppgifterna till övriga chefer. Tyvärr har en chef sällan tid med att ta sig an dessa nya uppgifter och istället hamnar de längst ner på prioriteringslistan. Att ta in en interimskonsult när man snabbt behöver kompetensen är oftast en mer hållbar lösning. Uppgifterna prioriteras av någon som har rätt kompetens samtidigt som man undviker att övriga chefer kollapsar.

Hur ser vanliga konsult profiler ut i Sharp Recruitments nätverk?
– Vi har en blandning av både mid-level och seniora konsulter med specialistkompetens inom varierande branscher som är vana att ta olika interimsuppdrag. Våra seniora konsulter har oftast själva arbetat som chefsjurister, delägare på en advokatbyrå eller på andra executive positioner. Vi har även konsulter med spetskompetens inom Compliance & Risk samt skatt. Förutom vårt nätverk har vi även samarbeten med olika underleverantörer.

Vill du veta mer?
Hör gärna av dig till Ron Cohen om du har frågor eller vill diskutera olika lösningar utifrån ditt behov.

Ron Cohen, partner och ansvarig för interimsuppdrag
Mobil: +46 735 18 51 88
Epost: ron.cohen@sharprecruitment.se

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.