Sharp Recruitment & Consultants träffar Sofia Graflund Tronsson, General Counsel på Northvolt, och pratar bl.a. om hur Sofia har byggt upp hela legalfunktionen på Northvolt, hur hon tagit sig an ledarrollen och geografisk kompetens kopplat till vart bolaget är placerat och mycket mer.

Efter att du blev klar med din juristexamen 2006 så inledde du din karriär på Advokatfirman Vinge och efter cirka 10 år senare hamnade du på Swedfund, berätta om den resan? 

Min ingång till juristyrket var mitt intresse för den humanistisk inriktningen och jag trodde under juriststudierna att skulle jag arbeta inom FN eller liknande. Jag läste mina sista år på juristprogrammet utomlands i Spanien och Ecuador och hade varit dålig på att sommarjobba och mingla med arbetsgivare så när jag helt plötsligt var jag tvungen att söka ett jobb så blev det naturligt att söka på byrå. Jag kände inte att alternativen var så många. Jag sökte Vinge och minns min slutintervju då jag erkände för delägaren att jag hade googlat ”M&A” innan intervjun. Mot oddsen fick jag jobbet med kommentaren att jag skulle bli ”en udda fågel på Vinge” och det blev jag nog också. Jag hade aldrig några delägarambitioner utan var där för att lära mig så brett som möjligt, jag har alltid velat bli en generalist vilket har passat mig. Jag hade en ganska tuff först tid på Vinge och efter ca 2 år tog jag tjänstledigt och satt ting på Stockholms tingsrätt – som jag älskade! – och dessutom tog jag tjänstledigt från tjänstledigheten och förverkligade en dröm om att åka till Uganda och göra ett projekt. Ugandaprojektet resulterade i 20 brunnar som fortfarande ger rent vatten till ca 20 000 människor men gav mig också en möjlighet att börja bygga relationer och en plattform att vara verksam från. Idag driver jag på min fritid en ideell stiftelse som ger föräldralösa barn skolgång, mat och sjukvård. Jag tyckte verkligen om mitt jobb på Vinge och efter tinget återvände jag dit. Vinge var en fantastisk arbetsgivare på så vis att jag fick möjlighet att testa mina vingar under mina tidiga juristår vilket är viktigt när man söker efter vad det är man vill göra. Förutom tinget och afrikaprojektet hann jag med att vara på secondment. Efter mitt andra secondment på Swedfund, svenska statens utvecklingsfinansiär erbjöds jag arbete där och fick möjlighet att arbeta med privatsektorutveckling i Afrika. Swedfund hade varit en dröm så valet att lämna Vinge för Swedfund kändes givet och helt i linje med mina intressen. Jag arbetade där några år och när jag var mammaledig med mitt tredje barn såg jag en annons att de sökte en chefsjurist på Northvolt. Jag hade följt Northvolt s resa från början och kunde inte tänka mig ett mer intressant bolag. Jag sökte och fick jobbat!

Berätta mer om rollen på Northvolt och hur det var att komma in som första jurist och bygga upp en legalfunktion som idag, knappt tre år senare, består utav 12 personer och fortsätter att växa!

Jag kom in på Northvolt med en vision om hur jag ville att jurist-teamet på Northvolt skulle arbeta. Jurister kan ha en mycket större roll än hur vi många gånger får chans att arbeta. Jag vill att Northvolts juristteam ska få använda sin fulla potential. En juristfunktion är inte en back-office funktion utan stödfunktion för hela bolaget. Jag fick tidigt möjlighet att sätta min prägel. Därefter har jag försökt att bygga ett team både utifrån kompetenser men även personligheter. Vi har medvetet valt personligheter som både vill vara specialister men som är personer som vill ta projektledarrollen och ett annat typ av ansvar. Sedan har det alltid varit viktigt för mig att bygga upp ett team som tycker om att jobba med varandra. Jag vill att det ska kännas roligt att gå till jobbet och att man även kan skratta tillsammans och ha socialt utbyte. Jag är inte rädd för att prata med mitt team om det finns saker som skaver.

Hur du ser på ledarrollen och hur du har tagit dig an den?

För mig har ledarrollen haft olika aspekter. Dels handlade det om från början att komma in i ett delvis väldigt erfaret managementteam och att då utan erfarenhet från en tidigare ledarroll, och att kunna och våga ta plats i den gruppen, det var en utmaning för mig. Det var lite ”fake it until you make it”. Sedan växer man in i en ny roll ganska så fort och man hittar sin plats. Man inser senare att det finns en del osäkerhet i de flesta grupperingar, alla vill göra sitt bästa och inte misslyckas. I mitt legal team försöker jag vara en engagerad ledare och en ledare som vill entusiasmera. Jag vill att mina kollegor ska få den beröm de förtjänar från bolaget och att de ”får skina”, jag vill verkligen inte sitta en blöt filt på toppen och ta cred för deras hårda arbete. Många i mitt team är väldigt seniora och vi har veckovisa check in, annars sköter sig de sitt jobb efter bästa förmåga och hör av sig när vi behöver bolla eller stämma av nåt. Men jag är noga med att jag vill att de berättar om något blivit fel, och inte försöker fixa det själva. I chefsrollen så blir det även naturligt att kompisrelationen får en begränsning. Det blir ibland obekväma situationer i rollen som chef tex vid löneförhandlingar. Men de obekväma tillfällena är ändå begränsade och jag älskar att leda andra och få andra att växa!

För mig i tidigare roller har utmaningen varit hur man kan utvecklas i sin juristroll, tror att många kan relatera till det. Att erbjuda konstant utveckling är en utmaning till ambitiösa jurister. För mig har en del av lösningen varit att försöka erbjuda utveckling inom olika kompetenser, dvs om kommit in som M&A specialist, kan du likaväl bli ansvarig för compliance om du vill! Det finns så många olika områden inom legal och jag uppmuntrar mitt team att utmana sig själva inom nya specialistområden. Jag ser även möjligheter i framtiden för jurister på Northvolt att arbeta, eller göra ”secondments” inom andra områden. Bara för att du har en juristexamen så behöver du inte bara arbeta inom juristavdelningen. Jag vill påstå att vår företagskultur uppmuntrar och uppmanar alla medarbetare att utvecklas, ta ansvar och göra sitt bästa. Vi har många utmaningar, ser du en utmaning – lös den. Den inställning har jag med mig i min ledarroll.

Geografisk kompetens, hur ser du på det? Måste kompetensen vara placerad där företaget är?

Vi har kontor på många olika platser, Stockholm, Västerås, Skellefteå, USA och Polen. Jag vill ha viss närhet till mitt team, så vi kan får ett bra samarbete, men ej skrivet i sten att man måste sitta på kontoret. Lite ambivalent till frågan men pandemin har ju visat att det går bra att jobba hemifrån.  Men det är viktigt att veta hur folk mår, arbetsbelastning och att vi inte arbetar i silos. Då behöver man ses. Plus att det ger energi att jobba från samma plats! Att luncha tillsammans och ta en fredagsfika är en viktig del för gruppdynamiken. Sitter alla hemma och runt om i olika delar i landet/världen, då känner jag att man tappar den biten.

Berätta om Northvolt och vilket typ av bolag det är för dig och vad bolaget har haft för betydelse för dig?

Det som är speciellt med Northvolt enligt mitt tycke är att det finns en stark svensk prägel men samtidigt är vi över 70 olika nationaliteter. Det blir så oerhört spännande att arbeta i en sådan typ av verksamhet. Vi pratar jättemycket om kultur och vår VD är delaktig i många olika rekryteringsprocesser och hur man ska bygga team. Vi pratar mycket om culture fit. Det finns ett ”mission” hos nästan alla som jobbar på Northvolt. Alla är här för uppdraget. Många har exempelvis gått ned i lön för att jobba hos oss, man kommer in för att man vill göra skillnad och det känns i hela kulturen.

Hur ser du på din egen framtid och vart kommer den att ta för riktning?

Jag har många drömmer som sträcker sig bortom Northvolt, tex vill jag bygga min skola och mödravårdsklinik i Uganda och håller på att köpa mark just nu! Men jag kommer så klart fortsätta jobba som jurist i de roller och företag som lockar mig. Jag är mission driven och kommer aldrig att ta en tjänst för prestige eller för att klättra uppåt. Jag vill vara med och göra bra saker. Tills vidare inom Northvolt!

Tips och råd! För en ny exad jurist som ej vet vad han/hon vill göra – hur ska man gå vidare och ska man tänka tycker du? 

Vet man från början att man vill arbeta med vissa specifika saker då är det alltid enklare, så klart. Kombinationen byrå, ting och bolag är enligt och min egen erfarenhet den ”perfekta mixen”. Om man inte vet vad man vill göra så ska man ha med sig från första början att aldrig vara rädd för att byta jobb, bredda sig. Som rekryterande chef så tycker jag att byråjurister sticker ut därför att på byrå så lär du dig struktur, du får en ”uppfostran” som inte alltid är rolig men som är värdefull för framtiden enligt min mening, du blir duktig på att prioritera och detta är saker som jag som chef värderar väldigt högt. Hur breddar man sina perspektiv? Jag försöker titta på alla perspektiv oavsett bakgrund och universitet, tex engagemang och om man gjort något som sticker ut. Men mitt viktigaste tips är åter igen att du kan byta jobb när du vill – våga fast alla andra är inne i ekorrhjulet. Några av mina viktigaste val har också varit de ”konstigaste” i vissas ögon tex att hoppa av min karriär på Vinge för att åka till Uganda utan egentlig agenda. Men allt löser sig tänker jag och gillar att uppfattas som en ”udda fågel”.

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.