Julia har minst sagt imponerande meriter, hon har bland annat arbetat inom Nasdaqkoncernen i 20+ år, i ett antal ledande roller. Hon har bland annat lett stora delar av de operativa enheterna för den nordiska börserna, varit CTO och under de senaste 5 åren vd för Nasdaq Clearing AB, samt suttit i ledningsgruppen för Nasdaqs europeiska verksamhet. Julia har tidigare även bott i Hongkong där hon arbetat med Market Technology, och stöttat många börser och clearinghus i tekniska förändringsprocesser. Men numera är hon bosatt i Nacka med sin familj och deras senaste fyrbenta tillskott!

North House AB grundandes tidigare i år och erbjuder en digital plattform som underlättar hantering av interna styrdokument. Julia börjar med att berätta mer om hur själva affärsidén föddes.

”Bolag behöver ett gediget ramverk av styrdokument, såsom policies, riktlinjer och instruktioner, för att säkerställa att verksamheten drivs på ett bra sätt och enligt rådande lagar och regler. Ramverken blir dock ofta väldigt omfattande, svåra att hålla uppdaterade och ännu svårare att förankra med de anställda. En utmaning som jag själv har erfarenhet av. Av en ren slump kom jag i kontakt med bolagsbyggaren Hidden Dreams som specialiserar sig på att starta bolag som löser olika företagsrelaterade problem. Efter det gick det snabbt och tillsammans med dem startade jag North House som ämnar att förenkla och förbättra dessa arbetsprocesser en gång för alla!”

De allra flesta bolag upprättar styrdokument manuellt idag, via exempelvis Word, för att sedan mejla det runt varv efter varv internt vilket skapar en tung administrativ börda. Ofta är det dessutom dyrbara resurser såsom vd, chef för regelefterlevnad eller chefsjurist som lägger mycket tid på detta. 

”Det här är ju resurser som hellre skulle lägga sin dyrbara tid på annat, såsom att driva affären framåt eller på mer proaktivt compliancearbete. Därför ville jag skapa en digital lösning som hjälper till att säkerställa att styrdokumenten är lättillgängliga, hålls uppdaterade, och även underlättar förankringen i organisationen.”

Kan du möjligen dela några av era specifika funktioner? Och vart ligger ni i utvecklingsfasen nu?

”Vi drog i gång ordentligt i maj i år och har två kunder som är med på resan och bidrar med värdefull input i utvecklingen av plattformen. Genom North House kommer du ha möjlighet att upprätta styrdokumenten och få stöd genom hela livscykeln. Du får en full audit-trail över förändringar som skett och kan även med enkelhet visa när specifika regler trätt i kraft. Du har dessutom fullt stöd för hela reviewprocessen och kan även tagga dokument mot lagar och regler vilket underlättar när det sker förändringar. Nu är den första versionen nästan klar vilket betyder att vi snart, äntligen, får lansera tjänsten ordentligt.”

För bolag som exempelvis befinner sig på eller på väg mot börsen krävs det att de uppfyller en rad olika krav för att anses vara ”börsfähiga”. Och samtliga bolag under Finansinspektionens tillsyn har en uppsjö av snåriga styrnings-och rapporteringskrav. En stor del av Finansinspektionens tillsynsärenden handlar just om bristande styrning.

”Jag har den allra största respekt för att det är svårt. Det är ett rörligt mål – en djungel av lagar och regler som ska följas, och styrdokumenten måste även anpassas i takt med att verksamheten förändras. Jag tror att det är därför så många går fel, jag har ännu inte träffat ett enda bolag som inte kämpar med dessa frågor. Det positiva är att de vi kommer i kontakt med verkligen vill göra rätt, och med digitalt stöd ökar chansen för det markant. På det stora hela kan vi frigöra mycket tid för organisationen och det möjliggör både bättre kontroll och högre grad av compliance.”

En pågående snackis för många branscher och i media är ESG som står för ”Environmental, Social, and Governance”. Dessa icke-finansiella faktorer är dels en del av omvärldens analysprocess av bolag för att identifiera väsentliga risker och tillväxtmöjligheter, dels tre viktiga pelare för bolags hållbarhetsarbete. 

”Det pratas väldigt mycket om ESG nu och det är en trend som lär växa snarare än avta. G:et står ju just för governance. Men det blir lätt så att man sätter en policy på plats och hoppas att det räcker, men det gör det inte. Det måste förankras hela vägen ner i underliggande styrdokument, hela vägen ut till den som utför arbetet i fråga. Det här är dessutom väldigt viktiga frågor! Inte bara att viktig lagstiftning följs, som finns där av en anledning. Utan även för att det här ökar chansen till att bygga långsiktigt hållbara och framgångsrika bolag.”

Varför är just RegTech så viktigt i framtiden?

”Det finns beräkningar som visar att compliancearbetet har ökat med minst 60% sedan förra finanskrisen, och att 50-70% av det arbetet utförs manuellt. Jag tror till och med det kan vara lågt räknat och det kommer naturligtvis varken bli lättare eller mindre viktigt att följa lagar och regler i framtiden. Det finns ett stort behov av digitalisering för att ytterligare öka kvaliteten i arbetet men även frigöra tid för mer proaktivt arbete. Här har teknikutvecklingen en viktig roll att spela – och kan göra stor positiv skillnad, det är det som är så roligt!”

Och det är inte bara för reglerade bolag som North House kan hjälpa till förklarar Julia.

”Vi vill vara en självklar partner till finansiella, strategiska och legala rådgivare som jobbar med klienter inom reglerad verksamhet. Dessa rådgivare hjälper ofta till att ta fram policys och dylikt, men de kan omöjligen säkerställa att deras rådgivning förankras och omsätts i organisationen på det sätt som krävs rent operativt och strukturellt. Där kan vi vara en naturlig del av rådgivarapparaten så att dyr rådgivning inte går till spillo i en papperstiger utan fyller sitt tilltänkta syfte i organisationen. Det blir på så sätt en möjlighet för rådgivarna att förbättra sitt erbjudande mot kund att också kroka arm med oss.”

Bolaget har precis tagit in 3,5 miljoner kr i en kapitalrunda för fortsatt expansion. Bland investerarna finns flera branschtunga profiler, bland annat en tech- och banksektorprofilerad delägare på McKinsey, en ledande befattningshavare på börsnoterade Storskogen samt en av Sveriges största finansprofiler.

”Jag har själv sett hur reglerare och tillsynsmyndigheter gått före avseende högre krav på intern styrning och kontroll, och även noterat att många bolag kämpar med att hinna i kapp. Så jag är väldigt stolt över att vi kan hjälpa till på den resan, och över att vi dessutom fått med så fantastiska investerare!”

Avslutningsvis vill nog flera veta… Vad gör du när du inte bygger bolag?

”I en familj om fem personer (och en ny liten valp) finns det aldrig brist på saker att göra. Som många nog kan känna igen sig i handlar det mesta om barnens aktiviteter, så det blir mycket optimistsegling, balett och diverse spel i Haglindfamiljen! Under den varmare delen av året älskar vi att segla, och båten är i princip vår sjätte familjemedlem. Med risk för att avslöja vilken riktig nörd jag är så måste jag ändå säga att det finns rätt många likheter mellan bolagsstyrning och segling. Ju bättre förberedelser och desto tydligare utsatt kurs du har både i bolagsstyrning och i navigation, desto trevligare blir resan. Och i båda situationerna behöver du manöverutrymme för både hård vind och oförutsedda händelser.”

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.