Tips och råd för vad ska man tänka på under en digital intervju både som rekryterare men även som kandidat.

Under de senaste veckorna har jag fått många frågor både från uppdragsgivare, företag och kandidater om hur jobbmarknaden påverkas av Covid-19? Hur agerar företag gällande rekrytering? Är det rätt tillfälle för mig att byta jobb? Men framförallt får jag frågan om hur själva rekryteringsprocessen sköts nu under coronatider?

Självklart påverkas alla av detta, både företag och jobbsökande, lika mycket som oss som privatpersoner. Frågan jag får som rekryteringskonsult från både kund och kandidat är primärt: är det något speciellt jag ska tänka på nu då intervjun sker via videosamtal och ej via fysiskt möte?

Svaret är ja!

Det finns mycket att tänka på. Då jag själv arbetat på distans och pendlat i snart två år så har jag genomfört ett stort antal intervjuer och möten i det digitala rummet och visst finns det skillnader.
Både från rekryterande chef och kandidat så ställs man inför samma dilemma, dvs. att få den där ”känslan” för vilka företaget är, lika mycket som för vem kandidaten är. Som kandidat kommer du inte kunna gå igenom korridoren och känna in stämningen och få bilden av hur företaget ser ut innanför väggarna. Och som rekryterande chef kommer du att ha svårare att läsa av kroppsspråk, rörelsemönster och ett visst beteende hos kandidaten än i normala fall.

Därför blir frågeställningarna under själva intervjun i det digitala forumet mycket viktigare, mer djupgående och mer varierande.

  1. Om du vanligtvis ställer en följdfråga så ställ nu två eller tre följdfrågor för att verkligen bena ut svaren så att du får den rätta uppfattningen om företaget/rollen/kandidaten.
  2. Försöka att ställa många case-baserade frågor så mottagaren får konkreta exempel som exempelvis; om den här situationen uppstår på arbetet vilket av följande alternativ a) b) eller c) väljer du att agera efter?
  3. Du som intervjuar, tänk på att hellre ge ett överflöd med information gällande rollbeskrivningen och företaget än tvärtom och likaså för dig som kandidat. När du beskriver dig själv så ge hellre för ”mycket” information om dig själv och dina erfarenheter än tvärtom.
  4. Glöm heller inte att upprepa informationen och var tydlig i din kommunikation och ställ många frågor för att säkerställa att inga missförstånd uppstår.

Lycka till!

Vi bistår gärna med mallar på intervjufrågor och referensfrågor med mera utan kostnad såklart!

Hör gärna av dig till mig, alternativt mina kollegor, om ni vill ha mer tips och råd på hur en digital intervju kan genomföras på bästa sätt.

/ Ron Cohen

För ytterligare information eller om du har några frågor så vänligen kontakta
Ron Cohen, partner och rekryteringsansvarig
+46 73 518 51 88
Ron.cohen@sharprecruitment.se

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.