Sofia Berg, en av de nominerade för Årets Bolagsjurist 2019, berättar om rollen som chefsjurist på Bergvik Skog och hur hon har antagit utmaningarna och möjligheterna att som ensam jurist bygga upp en juristfunktion samt att skapa sin egen roll både i själva verksamheten men även i ledningsgruppen. Hon berättar också om hur hon nu mot slutet avvecklar sig själv då bolaget genomgår en omstrukturering och vad hennes nästa karriärsteg blir.

Sofia kommer från en konsultfamilj där båda hennes föräldrar och brodern är IT-konsulter. Därför föll det sig naturligt för Sofia att se sig själv som en ”juristkonsult”, som förutom att förklara risker också har en rådgivande roll. Så blev det inte riktigt när hon började på Vinge i Stockholm. ”Jag började som biträdande jurist och fick uppleva att som affärsjurist på byrå, till skillnad från andra konsulter, var jag väldigt långt ifrån affären och även klienterna”.

Sofias tips är att inte sätta alltför höga krav på sig själv som bolagsjurist. Det är viktigt att förstå att man också är beroende av sina duktiga kollegors kompetenser och som jurist får man inte ställa för få frågor.

När Sofia väl började på Bergvik Skog, direkt från byrå och som ensam jurist, insåg hon vilken stor skillnad det var. ”Jag hade ambitionen att börja från början och sätta upp en juristfunktion med policys och arbeta proaktivt, men vad jag inte insåg var att företaget hade klarat sig utan jurist i åtta år”. Sofia upplevde det som att hon kastades rakt in i elden och att hon inte riktigt hade koll på läget i början. Nu i efterhand medger hon att hon stressade upp sig själv i onödan och hennes tips är att inte ha för höga krav på sig själv som ensam jurist då det finns begränsningar.

När man är ensam resurs är det extremt viktigt att förstå att det finns begränsningar i vad juristfunktionen ska hantera. I Sofias fall har det handlat mycket om att initialt fundera igenom vad, och inom vilka juridikområden, man kan tillföra störst värde för verksamheten och sedan prioritera just det. Man måste också vara lyhörd för förändringar i verksamhetens behov och då vara beredd att omprioritera från tid till annan, samt implementera en förståelse för hur juristfunktionen jobbar, vad den tillför och hur den bäst används.

”Jag tycker en av de största utmaningarna är att få organisationen att förstå NÄR de ska komma till juristen. Ofta kommer juristen in sent i processen, men man bör komma in tidigare för att till fullo kunna förstå alla aspekter.” En stor utmaning för juristen anser Sofia ofta är att organisationen tror att man vet mycket mer om andra områden än vad juristen kan. Därför är det viktigt att vara väldigt prestigelös och få organisationen att förstå att man som jurist är beroende av sina duktiga kollegors kompetenser för att man ska kunna göra ett bra jobb åt dem. Man får inte ställa för få frågor som jurist menar hon.

Sofia insåg ganska snabbt att mycket var upp till henne att visa sitt värde som jurist.  ”Jag upplevde att medarbetarna till en början var avvaktande och då var det upp till mig att visa hur jag som jurist används bäst och vilket värde jag kan tillföra till olika avdelningar. Det är viktigt att vara prestigelös och inte sätta sig själv på en piedestal”, menar Sofia.

Bland det första Sofia gjorde som chefsjurist var att sätta på sig gummistövlarna och vandra i skogen

Sofia kom direkt från Norrmalmstorg och kastades rakt in i en helt annan bransch, där bland det första hon gjorde var att sätta på sig gummistövlar och vandra i skogen och inspektera älgskador. ”Det var som en helt ny värld för mig. Det var en fantastisk upplevelse att ströva omkring mitt ute i naturen där olika växtarter har levt i flera hundra år. Jag kom närmare verksamheten och fick en annan förståelse”. Sofias tips är att verkligen sätta sig in i verksamhetens alla delar.  Annars får man det jättejobbigt som jurist menar Sofia.

”Jag insåg att jag behövde visa på vilket värde jag kan tillföra ledningsgruppen”

Samma förhållningssätt gäller även när hon sitter i ledningsgruppen. Hennes ambition från dag ett var att bli en strategisk partner och ett bollplank, och det blir man bara om man verkligen intresserar och engagerar sig menar Sofia. ”Jag har blivit väldigt uppskattad för att inte vara så juristig i mitt sätt utan ger konkreta råd vid risker kontra möjligheter”. På det sättet har Sofia blivit Vd:ns högra hand som tar med henne på alla viktiga möten. Sofia har nu inte bara rollen som ”juristen” utan också rådgivaren. Men så var det inte från början säger Sofia. Då var förväntningarna att hon skulle skriva protokoll och ordna med formalia. ”Jag insåg att jag behövde berätta om juristens arbete och visa på vilket värde jag kan tillföra i ledningsgruppen. ”Man måste vara förbered på att inte alltid ha rätt utan snarare att lyfta fram riskerna och samtidigt steppa ut från dem. Att ständigt ifrågasätta om man är beredd att ta dessa risker.”

Idag jobbar Sofia med att avveckla sig själv inför omstruktureringen av bolaget. Hon förstod tidigt vad som höll på att hända och var mentalt förbered. Hennes roll har nu blivit mer ”juristig” på grund av omständigheterna då riskbilden är en annan.

Nästa steg för Sofia är att lämna hard-core juridiken för att axla VD-rollen i ett annat bolag. ”Det känns som ett naturligt steg för mig efter min tid i ledningsgrupp”, och att ha en juristbakgrund tror Sofia bara är ett plus.

Sofias råd till bolagsjurister är att vara ödmjuk, prestigelös och att ställa mycket frågor. Det kan låta klyschigt men för en bransch som är konservativ kan det vara en utmaning i sig.

Man gör juristrollen till det man vill att den ska vara, menar Sofia, och en jurist kan bli en utmärkt VD.

Är du intresserad av att höra mer om samspelet, utmaningarna och möjligheterna om chefsjuristens roll i ledningsgruppen?  Då är du välkommen på Sharp Recruitments AW den 9 maj där vi bland annat bjudit in Vd:n och chefsjuristen på Verisure. För mer information och anmälan klicka här. 

Lisa Tsiaklides, rekryteringskonsult, Sharp Recruitment

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.